Ne izpolnjujem pogojev za sredstva eko sklada. Kako čim ceneje do nove fasade?

Fasada je sestavljena iz 3 osnovnih slojev. Izolacija, armirni sloj ter zaključni sloj. V tej sestavi je prvi sloj termoizolacijsko najbolj pomemben, vendar na drugi strani tudi najcenejši del sestave fasade. Zato je smiselno, da se kljub vsemu odločimo za toplotno izolativnost, ki vsaj izpolnjuje normative Eko sklada.

Do teh najceneje pridemo z toplotno izolacijo z belim stiroporjem debeline 14 cm. Druga opcija je kvalitetnejši izolacijski material, in sicer grafitni sivi neopor, le-ta ustreza kriterijem eko sklada pri debelini 12 cm. Kot tretjo opcijo za kontaktne fasade pa je letošnja novost na tržišču in sicer paropropustna in tlačno trdnejša toplotnoizolacijska plošča Silber Reflex, katera pa ustreza normativom eko sklada pri 11 cm debeline. Eden izmed bolj pomembnih dejavnikov pri formiranju cene fasade pa je zaključni sloj.

Najcenejši tip zaključne sloja fasade je na osnovi silikata, je paropropusten in vodoodbojen. Še več pa na ceno vpliva granulacija zaključnega sloja, in sicer bolj ko je granulacija majhna, manj se porabi materiala na kvadrati meter, posledično cenejša je lahko fasada. Nekako se v Sloveniji in širši okolici najbolj standardno uporablja granulacija 1,5 mm, katera je cenovno ugodna a ne daje videza popolne gladkosti.