Zaključni fasadni sloj

Zaključni fasadni sloj

Zaključni fasadni sloj je najbolj obremenjen in izpostavljeni del fasade. Njegova poglavitna funkcija je varovanje zgradbe pred vremenskimi vplivi in vdorom vlage, hkrati pa skrbi za končni izgled fasade in posledično zgradbe.

Izbira zaključnega sloja naj bo naloga strokovnjakov, saj je odvisna od različnih dejavnikov, kot so lokacija in lega zgradbe, izvedba strehe, vremenske razmere, ki so značilne za lokacijo … Vsak zaključni sloj ni primeren za vsak fasadni sistem, je pa lahko za en fasadni sistem primernih več zaključnih slojev.

Vas zanima, kateri fasadni sistem in zaključni sloj je za vašo zgradbo najprimernejši? Kontaktirajte nas in zahtevajte brezplačni ogled in informativni izračun.

Obstajajo različni zaključni sloji, ki se razlikujejo po fizikalnih lastnostih, odpornosti proti vremenskim in mehanskim vplivom, granulaciji, strukturi in barvi. Tako poznamo akrilne, silikatne, silikonske, silikatno-silikonske, silikonsko-akrilne in mineralne tankoslojne zaključne sloje, ki se razlikujejo predvsem po paroprepustnosti in vodoodbojnosti. Razlikujejo se tudi po sestavi, barvni obstojnosti, elastičnosti, trdnosti, vezavi na podlago, občutljivosti na vremenske razmere pri nanašanju ter po številu barvnih odtenkov.

Priporočljivo je, da se sledi priporočilom proizvajalca fasadnega sistema. Izbiramo samo med tistimi sloji, ki so preizkušeni v posameznem fasadnem sistemu in ki jih v sistemu priporoča proizvajalec. Pri fasadnih sistemih, ki temeljijo na toplotni izolaciji iz ekspandiranega polistirena (EPS), ni omejitev, medtem ko se za fasadne sisteme z mineralno volno priporočajo zaključni sloji z boljšo paroprepustnostjo, kot so silikatni, silikatno-silikonski in silikonski zaključni sloji.