Izolacija strehe

Izolacija strehe

Zakaj je izolacija strehe pomembna? Ker sicer mečete denar skozi okno – oz. bolje rečeno, skozi streho.

Pri neizolirani ali slabo izolirani strehi, se vaši stroški za ogrevanje zelo povečajo. Topel zrak je namreč lažji in ravno zato najhitreje uhaja skozi slabo izolirano ostrešje. To se še najbolj pogosto pozna pri starih hišah, kjer so strehe le redko sploh izolirane.

Kaj lahko glede izolacije strehe naredite sami?

Prva in najbolj osnovna stvar, ki jo lahko narediti pri gradnji ali obnovi hiše je, da med streho in naslednjo plastjo pustite nekaj praznega prostora. Že sam zrak tako poskrbi za osnovno izolacijo strehe. Pri nas to uredimo, tako da se na spodnji del lesenih nosilcev strehe (špirovce) pritrdi lesene plošče.

Za več informacij o izolaciji strehe in naročilo storitev obiščite https://www.libelagroup.si/kaj-delamo/krovstvo/

To seveda ni idealna izolacija strehe, saj bo kljub temu toplota uhajala ven. Pravilna izolacija strehe ni zelo težek postopek. Obstaja kar nekaj rešitev in eno od možnosti, kako se izolacija strehe pravilno naredi, vam opišemo v nadaljevanju.


Najbolje je, da se izolacija strehe prepusti strokovnjaku. V kolikor želite, da vam pri tem pomagamo mi, se naročite na brezplačen ogled. Po ogledu se skupaj z vami določimo obseg dela in potrebnega materiala. Pred izvedbo določimo natančno ceno brez drobnega tiska in skritih stroškov.

Za izpolnitev obrazca kliknite tukaj.


Postopek pri izolaciji strehe

1. Meritve prostora

Z uporabo merilnega traku na podstrešju najprej izmerite kvadraturo prostora. To naredite tako, da pomnožite dolžino s širino podstrešja, pri čemer ni treba, da ste povsem natančni, ampak meritve zaokrožujte navzgor. Bolje je, da malo materiala ostane, kot da ga je premalo. Na podlagi opravljenih meritev kupite pravo količino izolacijskega materiala, pri čemer ne pozabite na plastično prevleko.

2. Rezanje in montaža izolacije

Ta korak lahko preskočite, če uporabljate vpihano izolacijo okoli lesenih nosilcev strehe (špirovcev). Sicer pa izmerite razdaljo med lesenimi nosilci in razrežite izolacijo strehe na pravilno velike kose, pri tem pa upoštevajte, da je bolje, če so kosi izolacije nekoliko širši in daljši, kot je dejansko prostora med lesenimi nosilci strehe. Na lesene plošče, ki smo jih predhodno pritrdili na spodnji del lesenih nosilcev strehe, nato razvaljamo plastično prevleko, ki jo obrežemo tako, da obložimo tudi stene lesenih nosilcev vse do same strehe. Nič ne bo narobe, če bo plastične prevleke več, kot jo je dejansko treba.

3. Namestitev izolacije

a) Izolacija strehe s pomočjo vpihane izolacije

V kolikor uporabljate vpihano izolacijo, preprosto sledite navodilom na vrečki, pri tem pa bodite pozorni, da imajo različni proizvajalci vpihane izolacije nekoliko drugačna navodila od drugih. V največ primerih se napolni izolacijsko puhalo z izolacijsko maso, ki se jo nato vpihuje med lesene nosilce strehe (špirovce) in nato še eno plast preko celotne širine in dolžine strehe, torej tudi preko lesenih nosilcev strehe. Enako storite na spodnjem delu lesenih nosilcev, in sicer tako, da s primernim kladivom nekoliko razmaknete lesene plošče od nosilcev strehe in izolacijsko maso vpihate tudi med plošče in nosilce ter nato plošče nazaj pritrdite na nosilce.

b) Izolacija strehe z izolacijo v roli

V kolikor pa uporabljate izolacijo, ki je zložena v role, mora biti postopek bolj podroben in natančen. Izolacija strehe se prične tako, da najprej sam izolacijski material, ki ste ga predhodno razrezali na pravilno velike kose, razporedite med lesene nosilce strehe in poskrbite, da bo dobro poravnan in da boste zatesnili vse luknjice, saj lahko le centimeter velika luknjica povzroči do 20 % izgube toplote. Zato izolacije ne pozabite zatlačiti tudi pod žice in različne druge morebitne cevi. Nikakor ne pozabite predhodno položiti plastične folije in tudi to razporediti po vsej dolžini in širini ter tudi z njo zamašiti vse luknjice, bolje je, da jo je preveč kot premalo.

 

Torej, izolacija strehe ni težak postopek, je pa zelo pomembna stvar, da vam iz hiše ne bo uhajala toplota. Zato se splača za izolacijo odšteti kakšen Evro več, saj boste dolgoročno veliko več privarčevali pri ogrevanju, kot pa če boste varčevali pri izolaciji strehe.