Izdelava ostrešja

Izdelava ostrešja se začne s samim izrisom oz. natančnim načrtom izdelave, saj je načrt poglavitnega pomena, da bo na koncu vaše ostrešje in streha na njem v skladu z vsemi statičnimi in konstrukcijskimi ter ostalimi predpisi, ki jih je v skladu s slovensko zakonodajo obvezno treba upoštevati.

Zahtevajte informativni izračun – kliknite tukaj.

Ostrešja se delijo na več skupin, saj ima vsaka skupina specifične statično – konstrukcijske značilnosti, pri čemer se razlikujejo tudi različni konstrukcijski elementi, sama struktura le – teh, odnos do celote ter velikost razpona ostrešja. Sama izdelava ostrešja je najbolj odvisna od nosilnega sistema, katerega primarna naloga je, da je nanj naslonjena oz. pritrjena sekundarna konstrukcija. Naloga nosilnega sistema je tudi, da zdrži težo snega in vetra. Ob izdelavi ostrešja pa je treba misliti tudi na to, da mora biti končni izgled strehe arhitekturno prilagojen notranjosti stavbe in tudi primerno vključen v pokrajino oz. okolico same hiše.

Za več informacij o krovstvu in kleparstvu pri našem podjetju obiščite https://www.libelagroup.si/kaj-delamo/krovstvo/

Izdelava ostrešja se v grobem deli glede na nosilne sisteme, ki so:
• palična konstrukcija,
• povezje brez leg ali škarjasto in goltniško povezje,
• lepljena lamelirana konstrukcija in
• gredna streha in polno povezje s strešnimi stojali in vešali.

Želite ponudbo za izdelavo ostrešja?
Kontaktirajte nas na 031 337 152 ali izpolnite obrazec za povpraševanje.

Sama odločitev za to, kako oz. po katerem sistemu bo izdelava ostrešja potekala, je odvisna od marsikaterega faktorja, saj je pomembno, v katerem podnebju bo hiša stala, ali je določena izdelava ostrešja oz. sam postopek izdelave ekonomično opravičen in še nekateri drugi pomembni faktorji. Zato je zelo priporočljivo, da se odločite za pomoč strokovnjaka. Pri našem podjetju vam nudimo možnost, da se vam izdelava ostrešja opravi od A do Ž in v kolikor niste prepričani, ali bi se odločili za nas, kliknite tukaj in z izpolnitvijo enostavnega obrazca naročite brezplačen ogled, na katerem vam bomo svetovali, kaj je najprimerneje za vas ter na podlagi opravljenih meritev določili obseg potrebnega materiala in dela ter določili ceno same izvedbe.

Izdelava ostrešja se najpogosteje opravlja iz lesa, zato je predpogoj, da bo izdelava ostrešja potekala tako kot je treba, sama priprava lesa. Zimski čas, v času od oktobra in do konca marca, je najprimernejši čas za sekanje lesa, saj je v tem obdobju v naravi najmanj škodljivcev, ker so tla zmrznjena, pa je tudi nevarnost, da se poškoduje še stoječa drevesa, veliko manjša. Da bi bila izdelava ostrešja narejena dobro in pravilno, je tudi izrednega pomena pravilno skladiščenje lesa, zato ga je potrebno kar najhitreje po poseku odpeljati na žago in hlodovino skladiščiti tako, da ni v stiku z zemljo, da se kar čim bolj prepreči napad različnih insektov, hkrati pa morajo biti tla pod skladovnico rahlo nagnjena, da se prepreči zadrževanje vode pod njo. Ko je hlodovina zložena v skladovnico, je potrebno premazati čelne dele hlodov s tipol pasto, da preprečimo prehitro sušenje lesa in nastanek razpok.

Izdelava ostrešja bo boljša, v kolikor se bo dovolj velika pozornost posvetila tudi samemu lupljenju hlodovine, saj se med beljavo in skorjo nahaja največ hrane za insekte. Naslednji korak je ravno tako izrednega pomena, saj je potrebno preprečiti površinsko pokanje lesa, kar dosežemo tako, da olupljeno hlodovino večkrat dnevno namakamo v bazenih vode ali jo zgolj škropimo z vodo. Nažagani les nato zložimo v novo skladovnico tako, da je najnižji kos dvignjen od tal od 40 do 60 cm ter ne širši od 1 m, med posameznimi nivoji skladovnice pa mora biti nekaj centimetrski razmik, da se omogoči kroženje zraka. Na vrhu pa mora biti ustrezna kritina, da prepreči dostop vode (dežja) z vrha skladovnice. Ko se les osuši do stopnje, ko ima v sebi še približno 16 % vlažnosti, je pripravljen, da se izdelava ostrešja začne.