Izdelava betonske škarpe

Izdelava betonske škarpe

Oporni oz. podporni zid, ali po domače škarpa, je pomemben funkcionalni in estetski element pri vsaki zgradbi. Njena funkcionalnost je v preprečevanju drsenja zemlje, predvsem ob večjem nalivu, ko zemlja skupaj z dežjem tvori blatno zmes in v uravnavanju ravni zemlje okoli zgradbe in zaščiti. Estetska vrednost pa se kaže s polepšanjem okolice objekta. Poznamo betonske, kamnite in dekorativne škarpe.

Želite prejeti natančno ceno za izdelavo škarpe ? Naročite se na brezplačni ogled, na podlagi katerega določimo predvideno dimenzijo izkopa temeljev in samega opornega oz. podpornega zidu in s tem povezano ceno. Izpolnite obrazec – kliknite tukaj.

Kakšen naj bo kriterij pri izbiri tipa škarpe in ustreznega izvajalca? Pri izbiri tipa škarpe se je potrebno vprašati o njeni namembnosti. Poglavitni namen betonskih škarp je preprečevanje drsenja in zaščita, medtem ko imajo kamnite ali dekorativne škarpe predvsem estetsko namembnost. Betonske škarpe so cenovno ugodnejše, sama izdelava pa je v primerjavi z ostalima dvema hitrejša.

Svetujemo, da od ponudnika zahtevate natančen popis predvidenih materialov in del, s čimer se ognite morebitnim naknadnim odstopanjem od dejanskih predvidenih stroškov. Hkrati je treba paziti na to, ali je cena ponudbe z ali brez DDV-ja.